duminică, 15 noiembrie 2015

GUVERNUL CIOLOȘ-LANGOȘ, LA FOC MIC

https://www.facebook.com/turcescu/posts/1098304383515357?fref=nf
by Cristian Niculescu:
Cel mai tare guvern, ever. Educat la FMI, Banca Mondială, Comisia UE și fundații americane sau educat local, la prietenii din BNR. E vreunul care nu-i așa? Ah, coana general Lipă s-a rătăcit cu barca... Ea este singura propunere cu grad cunoscut oficial, restul... Mie întotdeauna mi-au plăcut băieții de la SIE, vorbesc limbi străine, știu economie de piață, exersată afară, știu să joace la dublu sau triplu, au ștaif. Fără mișto, e un progres evident față de aparatchiki neocomuniști și neosecuriști, ori coteriile familiale de partid. Pe vremea comuniștilor circula o glumă: avutul obștesc este al întregului popor, prin reprezentanții săi, conducătorii PCR. Între timp, cadrele conducătoare au fost externalizate. Acum, UE și organismele financiare internaționale conduc prin reprezentanții lor români. Mai glumim și noi serios, să vedem ce măsuri iau școliții ăștia ai lui Cioloș.
Dintre toți miniștrii propuși îi știu binișor pe câțiva. Cu Achim Irimescu, de la Agricultură, am avut discuții relevante (nu râdeți, despre cota de lapte) pe când lucram într-un proiect POSDRU cu un partener agrar, iar Irimescu era mereu invitat la conferințele noastre. E un tip mega-competent și cunoaște care sunt limitele fixate României, din exterior, în politica agricolă. Asta e bine, pentru că știe cum se poate jongla în interiorul acestor limite. Sper ca și ăilalți școliții euroatlantic să meargă pe aceeași linie. Să fie patrioți cu colonia România, pe care au fost puși s-o conducă, zic. Și Achim e un tip onest, dar nu știi cum se transformă omul când devine ministru și are comandamente de îndeplinit, de la mentorii lui.
De exemplu, habar n-am cine e Costescu ăsta de la Transporturi, faptul că e ceferist mă bucură și mă îngrijorează, simultan. CFR e o problemă mare, compania de stat stă acum cu perfuzii bugetare grave, competitivitatea ei este sub zero. Toți privații din feroviar vând mai ieftin și sunt mai punctuali decât CFR Călători, folosind aceeași infrastructură. CFR Marfă se târâie doar pentru că e strategică, altfel investițiile sunt tot sub zero, într-o zi își vor pierde marfa pe drum, din vagoanele-container. Senzația mea e că se încearcă o demonetizare și mai mare a CFR, ca să fie privatizată. Mai ales CFR Marfă. Poate că asta e misiunea acestui Costescu, un om cu background german la Karsdorfer Eisenbahn - KEG/Cale Ferată Privată. Hast du verstanden?
Mulți ziariști vechi, cei care am prins guvernarea CDR din 1996, îl știm pe Costin Borc, propus la Economie. Eminență cenușie a premierului țărănist Radu Vasile, care a cochetat cu SRI-ul de m-am plictisit eu. Ei bine, acest Borc era o extensie a creierului lui Radu Vasile și ni se părea altceva decât se vehicula acum 20 ani, prin România. Era de-al nostru, deși îl tachinam că e ”un securist bun”. Borc e foarte important prin conexiunea sa franceză, gigantul de ciment Lafarge. Cioloș l-a nominalizat primul, Dacianul însuși fiind un produs al serviciilor franceze (instituționale, desigur). Ceea ce mă face să cred că redevenim un pic francofoni, grație tandemului Cioloș-Borc. Dar Franța are problemele grave, pe care le știm. Nu cred că are timp de noi. Sau poate sponsorizăm războiul anti-tero, mai știi? Oricum, Borc chiar e bun, are un grad înalt... de cunoaștere, desigur.
Cristina Guseth, ministru al justiției. Of, of, of... Am schimbat trei impresii cu ea, acum câteva zile, la o reuniune a presei din Europa de Est, ținută la București-Mariott. Vorbește bine engleza americană, if you see what I mean. Freedom House-ul ei din România e un ONG finanțat de Guvernul SUA. Mulți jurnaliști, pe care îi apreciez, au avut burse Freedom House. După ce s-au întors de la burse gândeau un pic deformat, deși erau la fel de deștepți. Nu, n-o să dau din casă!
Vasile Dâncu, sociologul cu mustață. Omul e bun teoretician și analist, din așa-zisul grup de la Cluj: fostul șef SRI, George Maior (școlit în SUA), Vasile Pușcaș (negociator cu SUA al clauzei națiunii celei mai favorizate), Ioan ”Ucu” Rus (fost la Interne și Transporturi, ăla cu femeile care preacurvesc în vreme ce bărbații lor muncesc în Vest). La Cluj a făcut și Cioloș facultatea agricolă USAMV.

Am rămas dator cu Cioloș, știu. Omul cu franțuzoaica, nominalizat de neamțul cu românca. O să scriu, deși poate Cioloș poate n-are nicio vină pentru guvernul langoș. Nu bag mâna în foc, așa cum o bagă Dacianul în poza atașată.
PS - langoșul e o gogoașă ungurească asezonată uneori cu mujdei de usturoi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu